Les falles del Pirineu han presentat aquest any la candidatura per a ser considerades Patrimoni Immaterial de la Humanitat a la Unesco, una decisió que es donarà a conèixer al novembre del 2015. Opten a aquesta distinció 63 pobles de Catalunya, l’Aragó, Andorra i França que celebren aquesta tradició per Sant Joan. Si aquesta resolució resulta ser positiva, serà la primera festa de la llista de Patrimoni Immaterial que té el foc com a element central.
L’any 2010, les falles d’Andorra la Vella ja van ser incloses a l’inventari general del Patrimoni Cultural d’Andorra com a bé d’interès immaterial i l’any 2013 ja se’n va constituir l’associació que representa totes les persones que vetllen i fan possible la cremada de falles de Sant Joan d’Andorra la Vella.
Un dels objectius de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella és difondre la festa i promoure’n la participació per tal que la tradició no es perdi. En aquest sentit, l’associació ha iniciat un projecte de recerca per tal de recuperar la memòria històrica de la cremada de falles, i és per aquest motiu que des de Qucut – Producció i Comunicació ens hem sumat a aquesta iniciativa.
Des de fa un any estem realitzant diferents entrevistes als testimonis vius de la cremada de falles d’Andorra la Vella i hem conegut a molts padrins i padrines que van veure i viure les falles als anys 30, 40 i 50. També estem fent un seguiment de tots actes i activitats que giren entorn del món de les falles d’Andorra la Vella així com les trobades entre associacions, la recerca de l’Argolla de Fontargent, els tallers de falles per als infants i, com no, la cremada de falles del mes de juny del 2014.
Tota aquesta feina es traduirà en un treball documental audiovisual que veurà la llum el mes d’octubre del 2014.